"Ik vind het heerlijk om Gronings te horen als ik op jullie markt sta"

 01e6027be8

Montmartre interviewt verschillende kunstenaars om ze in de spotlights te zetten in coronatijd. Vandaag in beeld: Tineke Strating, sieradenontwerper en kunstschilder. 

 

Hoe gaat het nu in coronatijd?

Ik ben een nieuw initiatief gestart in coronatijd, waarbij ik online schilderles geef. Het heet het 100 schilderijen-project. Ik maak dan een schilderij met een bijpassend sierradensetje. Die gooi ik dan op social media en op mijn Youtube-kanaal voor verkoop. Mensen kunnen het als setje kopen, maar ook los. Inmiddels staan er al 35 video's online van de 100. Nu in coronatijd kunnen mensen deze filmpjes gratis bekijken. Ik heb hele positieve reacties gehad. Gisteren was er een vrouw die oorbellen erg leuk vond. Dat waren hangers, maar ze wilde graag stekers. Dus die heb ik vanmiddag gemaakt en verzonden. Dat is het voordeel van mijn werk, ik kan alles op maat maken. Als iemand bijvoorbeeld een leuk jurkje heeft dan maak ik er zo een bijpassend sieraad bij. Het materiaal leent zich ervoor, ik kan de kleuren en de modellen aanpassen.

Wat was het moment waarop je wist dat je kunstenaar wilde wordImage 4 1en?

Ik had een hele drukke baan in de horeca. Ik heb daar altijd heel hard gewerkt en ik moest er toen heel plotseling weg. Helaas ben ik er toen niet zo leuk weggekomen. Ik raakte in een dip en ben ook overspannen geweest. Maar ik was wel altijd al creatief bezig. Mijn vrienden zeiden toen: 'goh, die sieraden zijn altijd zo leuk, waarom ga je daar niet mee aan de gang?'. Ik maakte ze toen weleens als cadeautje, voor een verjaardag bijvoorbeeld. Toen heb ik eerste de stap durven zetten en eigenlijk ging dat heel goed. Schilderen deed ik eigenlijk altijd al. Van mijn sieraden kan ik van leven, met schilderijen is dat toch anders. Een schilderij is een grotere investering, daar moeten mensen langer over nadenken. Sieraden verkoop je daarom toch sneller. Mijn sieraden zijn bovendien uniek. Ik ben de enige in Nederland die sieraden maakt van gerecyclede kunststof.

Image 2 1Waar ben je het meest trots op in je werk? 

Nou, ik ben er toch wel heel trots op dat ik mijn sieradenlijn van de grond heb gekregen. Zeven jaar ben ik daar nu mee bezig. Die coronatijd tel ik niet mee hoor, dat is toch pech voor iedereen. Ik hoop dat na coronatijd de boel weer een beetje gaat lopen.

Wat is jouw ervaring met Montmartre?

Ik sta er nu denk ik toch al een jaar of vier, vijf. Ik heb ook weleens een jaartje overgeslagen. Ik ben Groningse en ik woon in het oosten. Ik vind het daarom heel leuk om terug te gaan. Ik sta niet op veel markten in Groningen, dus dat is extra leuk. We maken er dan een heel weekend van en nemen de fietsen dan mee. De omgeving daar is prachtig. Ik vind het heerlijk om Gronings te horen, daar word ik zo blij van. En jullie markt is altijd zo leuk. Jullie hebben een prachtig team, zijn altijd verkleed. Echt een feestje om bij jullie te staan.

Wat zou je jonge kunstenaars willen meegeven?

Geduld hebben. Het loopt niet in één keer goed. Je moet er echt in investeren, dat heb ik ook gedaan. Je doet steeds meer contacten op en ontdekt welke markten het leukst zijn. Ik moest ook ontdekken welk publiek mijn spulletjes het leukst vindt. Daarom bezoek ik ieder jaar een paar nieuwe markten. Ik vraag ook altijd andere kunstenaars of zij nog een leuke markt weten. We geven elkaar altijd tips. De laatste paar jaar ben ik vaak gevraagd. Ik sta altijd van Dokkum tot Maastricht, maar ook in Duitsland. Dat reizen mis ik wel echt. Het lijkt me leuk om weer onder de mensen te zijn.

Wat zijn je wensen voor de toekomst? 

Ik zou wel wat meer in galeries willen doen. In Ootmarsum heb ik dat ook gedaan. Het is een leuk idee om dat verder uit te bouwen. En ook verder te gaan met mijn schilderijen.

Ook meewerken aan een interview? Mail ons dan 

 

 

Global Styles

  • web_hessefonds_900_300.gif
  • gemeentewesterwolde.png
  • web_rabobank_900_300.gif